Projobshub.com

Education & Jobs Search Portal

ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Pratiyogita Darpan Feb 2017 PDF, Hindi/English Edition Download Here

Pratiyogita Darpan Feb 2017

Pratiyogita Darpan Feb 2017 downloads from here in the form of pdf in Hindi/English Edition. It is known as magazines which give detail about current highlights monthly, weekly. Pratiyogita Darpan Feb is so much useful for all the candidates who are preparing for competitive exam like SSC exam, UPSC exam, Railway exam, IBPS exam etc. and Pratiyogita Darpan Feb release both language in Hindi and English this provide information related to current events which is helpful to crush the any competitive exam. Pratiyogita Darpan Feb release time to time means every month or weekly candidates who found suitable they read and gain the information about current information related to various parts such as sports, business, state, national & international level, news related to banking and finance all related topic covered under these magazines which help the aspirants.

Pratiyogita Darpan Feb

Pratiyogita Darpan Edition 2017

Candidates, who are going to prepare for any type of examination and searching for some, helping stuff to assume knowledge of current news they can check this page. The Pratiyogita Darpan 2017 main aim of this magazine to provide current affairs in Hindi & English version, candidates may execute superior in their examinations through this magazine. For more information about Pratiyogita Darpan Feb applicants may visit on the official website which is given below on this page.

Check: JIO Network Problem Solution

Pratiyogita Darpan February 2017

Highlights:
  • Heart Of Ministerial Conference 2016 Concludes In Amritsar
  • India’s Successfully Launches Resource SAT 2A
  • GDP Growth In 02 Of 2016-2017
  • PradhanMantriGarib Kalian Yojna
  • NSP For Rabi Crops Of 2015-16 Session
  • Sahitya Academic Awards 2016
  • IDC Awards 2016
  • Improvement Of South Koria Park Geun-Hye
  • India Tajakisthan To Boost Defence Irk-4
  • RBI Retails Repo At 6.25%
  • Latest Current Affairs February
  • IORA finalisesMoU for cooperation in SME sector
  • India Innovation Index to measure performance of Indian states
  • Union Government clears Tamil Nadu’s Ordinance on Jallikattu
  • India, UAE hold first strategic dialogue
  • AYUSH Ministry, ASCI ink MoU to co-regulate advertisements in AYUSH sector
  • Indian economy projected to grow by 7.7% in FY 2017: UNWESP report
  • Church courts cannot veto divorce law: Supreme Court
  • CEPI formally launched at WEF, Davos
  • Physicists create a new form of Hydrogen
  • PM NarendraModi inaugurates India’s first international stock exchange at Gift city
  • Union Government inaugurates International Conference & Exhibition on Re-enforced Plastics
  • SC directs Union Government to submit NGOs’ audit report by March 2017
  • PM NarendraModi inaugurates Nobel Prize Exhibition
  • Election Commission announces dates of assembly polls of five states
  • Swachh Bharat survey launched in 500 cities
  • Jammu and Kashmir State Budget 2017-18 presented
  • World’s first gender literature fest to be held in Patna
  • New species of gibbon discovered in China
  • Bengaluru ranked world’s most dynamic city: JLL Index
  • NASA approves mission to explore iron-rich asteroid 16 Psyche
  • Ministry of Earth Sciences commissions Higher Resolution Weather Prediction Model

GK related to month of February:

  • Question 1. Which of the following country has decided to sell nuclear-capable F-16 fighter jets to Pakistan?
  • United States
  • United Kingdom
  • China
  • France

Answer: United States

Question 2. U K Sinha has been reappointed as the Chairman of which of the following organization?

  • IRDA
  • PFRDA
  • SEBI
  • CCI

Answer: SEBI

Question 3. Which of the following countries finished with second and third positions respectively in medals tally at South Asian Games 2016?

  • Pakistan and Bangladesh
  • Sri Lanka and Bangladesh
  • Sri Lanka and Pakistan
  • Bangladesh and Nepal

Answer: Sri Lanka and Pakistan

Question 4. Which e-commerce company has launched ‘Tatkal’ initiative for small and medium businesses?

  • Amazon
  • Flipkart
  • Ebay India
  • Jabong

Answer: Amazon

Question 5. The 13th South Asian games will be held in which country?

Bangladesh

Nepal

Bhutan

Sri Lanka

Answer: Nepal

Question 6. Former U.N. Secretary-General Boutros Boutros-Ghali, who passed away recently, hails from which country?

  • France
  • Egypt
  • South Africa
  • Chile

Answer: Egypt

Question 7. What is the name of the recently launched India’s Cheapest Smartphone?

  • Bharat 47
  • Global India 66
  • Freedom 251
  • Fighter 4

Answer: Freedom 251

Question 8. The U.S.-based BAE Systems is partnering with which Indian company for assembling & testing M777 howitzers?

  • Bharat Dynamics Ltd
  • Mahindra Defence Systems Ltd
  • Mazagon Dock Ltd
  • Bharat Electronics Ltd

Answer: Mahindra Defence Systems Ltd

Question 9. The Woody Island is located in which sea?

  • Arabian Sea
  • Bay of Bengal
  • South China Sea
  • Red Sea

Answer: South China Sea

Question 10. “Aditya” India’s first-ever solar powered boat has been launched in which state?

  • Gujarat
  • Kerala
  • Tamil Nadu
  • Karnataka

Answer: Kerala

Question 11. Where is the headquarters of the think-tank Atlantic Council (AC)?

  • Washington
  • Berlin
  • Geneva
  • Warsaw

Answer: Washington

Question 12 William Peter Blatty, who passed away recently, was the well-known author of which country?

  • United Kingdom
  • United States
  • France
  • Germany

Answer: United States

Question 13What is the theme of 2017 National Youth Festival (NYF) in India?

  • Power of Digital India
  • Celebrating Diversity In Unity
  • Youth for Digital India
  • India Youth for Skill, Development and Harmony

Answer: Youth for Digital India

Question 14The book “An Unsuitable Boy” is the autobiography of which Indian personality?

  • Twinkle Khanna
  • Rishi Kapoor
  • Rahul Bose
  • Karan Johar

Answer: Karan Johar

Question 15. Which committee has recently submitted report on Socio Economic and Caste Census (SECC) to the Union Government?

  • AnandShukla committee
  • Nitin Kumar committee
  • Sumit Bose committee
  • Rajat Sharma committee

Answer: Sumit Bose committee

Question 16. How much interest rate will be offer by Airtel Payments Bank on savings accounts deposits?

  • 25%
  • 50%
  • 75%
  • 52%

Answer: 7.25%

Question 17. “Digital Dakiya” scheme has been launched in which state government to encourage cashless transactions?

  • Madhya Pradesh
  • Rajasthan
  • Odisha
  • Assam

Answer: Madhya Pradesh

Question 18. The International conference for peace talks between Israel and Palestinians will be held in which city?

  • Geneva
  • Washington
  • Paris
  • Berlin

Answer: Paris

Question 19. The first-ever Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) International Dance festival has been held in which city?

  • Hyderabad
  • Dubai
  • Tehran
  • New Delhi

Answer: Hyderabad

Lucky Grahak Yojna SchemeClick Here
PM Awas Yojna ListClick Here
List of Narendra Modi SchemesClick Here
Public Holidays in IndiaClick Here
PM Kaushal Vikas Yojna Click Here
PM Mudra Yojna Loan SchemeClick Here
Skill India MissionClick Here
Jan Dhan Yojna Application formClick Here
What is Cashless Economy & How to UseClick Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The projobshub.com is not an official website, and not associated with the Government Organization. Here we provide the Online Platform regards to the Latest/Upcoming Govt Jobs. All the Provided Information has collected form the various Online/Offline resources. All the Readers please also check details on Original website before taking any decision. Here we are not responsible for any Inadvertent Error that may have crept in the information being published in this Website and for any loss to anybody or anything caused by any Shortcoming, Defect or Inaccuracy of the Information on this Website. projobshub © 2017 Frontier Theme